13 d’octubre del 2009

Alexis, la primera!

Elinor Ostrom
Primera dona a rebre el Nobel d’Economia

Comparteix el guardó amb Oliver E. Williamson, per sengles anàlisis sobre el govern econòmic i els límits de les empreses.

Elionor Ostrom es va doctorar el 1965 en ciències polítiques a la UCLA. El 1973, juntament amb el seu home, Vincent Ostrom, fundava el Taller de Teoria Política i Política Pública de la Universitat d’Indiana. En el camp de l’economia política, ha destacat en l’anàlisi de l’acció col·lectiva, de la qüestió de la confiança i reciprocitat entre agents i de la gestió dels béns de domini públic (the commons).

Ha excel·lit en les seves teories sobre el paper de les empreses en la resolució de conflictes i els seus treballs expliquen com les transaccions econòmiques es fan no tan sols a través dels mercats sinó també dins de les mateixes empreses, associacions i famílies.

El premi ha valorat la tasca d'Ostrom sobre l'anàlisi de la gestió de la propietat pública. La Nobel d'economia ha desafiat la convicció clàssica que la propietat comuna és gestionada de forma pobra i que hauria de ser regulada per les autoritats centrals o privatitzada. Sobre la base de nombrosos estudis de la gestió per part dels usuaris de diversos recursos naturals, conclou que els resultats són millors que els previstos per les teories estàndard.

Ostrom ha mostrat en els seus estudis que en la majoria de casos els usuaris d'aquests recursos desenvolupen mecanismes molt sofisticats per a la presa de decisions i reforcen la regulació per gestionar els conflictes, una iniciativa que caracteritza les normatives que promouen l'èxit.
Ha fet veure, entre altres coses, que el que és petit també és molt important.
Espero que la segueixin moltes dones més en l'exel·lència.
Petonets!