24 de juny del 2011

Alexis: A l'estiu coses fresquetes

Que bo el gelat de "cutata"!!!

Foto de l'àvia Jaka

Granissats, sorbets i postres gelades


Els granissats es preparen fent un almívar amb aigua i sucre (que es pot substituir per un edulcorant baix en calories) que després es barreja amb suc de fruita, com ara llimona, taronja, cafè, síndria, meló o altres fruites. Després es congela i es tritura abans de servir perquè adquireixi la textura típica de granissat. També es pot fer triturant en una liquadora o a la termomix glaçons de gel barrejats amb la resta d’ingredients del granissat. La textura s’assemblaria a la neu tova. Es poden fer granissats amb tota mena de sucs, fruites i fins i tot licors.

El granissat de cafè, per exemple, són unes postres delicioses i baixes en calories de fàcil elaboració. Es necessita 1/2 tassa de llet desnatada, 4 cullerades petites de cafè instantani, edulcorant artificial, 2 tasses de glaçons i canyella en pols. Es prepara posant el cafè, la llet, el gel i l’edulcorant en una liquadora. S’ha de fer en cops curts, per aconseguir que el gel quedi com neu i no es faci aigua.

Un sorbet seria un granissat barrejat amb merenga, és a dir, amb clares d’ou a punt de neu. Per fer un sorbet de llimona es necessiten els següents ingredients: 1 clara d’ou, 1 got de llet desnatada, 1 got de suc de llimona, ratlladura de llimona i edulcorant líquid. Es prepara barrejant-ho tot a la batedora menys la clara d’ou. Un cop batut s’hi afegeix l’edulcorant líquid al gust. Es posa en un recipient al congelador i quan ja quasi està congelat s’hi afegeix la clara a punt de neu. Es torna a posar al congelador fins que es congeli completament. Els sorbets de llimona són molt digestius i per això als casaments se serveixen entre plat i plat per fer baixar el menjar. Se’n poden preparar amb tot tipus de fruites i fins i tot amb cava.


Postres gelades que no són ni sorbet, ni granissat, ni gelat, però que són les més ràpides de fer. Només s’han de posar les fruites que es vulgui a congelar i després posar-les al got del minipimer amb un iogurt desnatat. Es tritura tot i en uns segons tenim un succedani de gelat molt bo i que permet mantenir el pes. Proveu-ho!