1 de juliol del 2009

Preparant el viatge a...



Sardenya/Sardigna
Autèntica cruïlla del mar Mediterrani, Sardenya és una de les illes europees amb una major diversitat lingüística i cultural. Encara que Itàlia hagi entrat a l'illa amb la força que només un Estat pot tenir, els sards s'han guanyat la definició de 'poble' per sobre de 'regió', a més d'aconseguir una autonomia considerable i la relativa protecció de les seves llengües (sobretot del sard) i les seves especificitats.
Població: 1.660.000 h. (2006)
Superfície: 24.090 km²
Institucions: Govern Regional i Consell Regional de Sardenya
Ciutats importants: Càller (Casteddu, Cagliari), Sàsser, Aristanis, l’Alguer
Administració estatal: Itàlia
Llengua territorial: sard, lígur, català
Llengua oficial: italià
Cultura religiosa: cristiana catòlica.
L'illa de Sardenya és una de les autonomies de l'Estat italià, juntament amb el Friül-Venècia Júlia, Sicília, Trentino Alto Adige/Tirol del Sud i la Vall d'Aosta. Igual que aquestes, Sardenya s'ha dotat d'un òrgan executiu i un altre de legislatiu (anomenats Giunta regionale i Consiglio regionale), i gaudeix d'un bon nombre de competències. A diferència de la resta de territoris autònoms, però, l'estatut que regeix l'illa reconeix l'existència del poble sard.
Per saber-ne més de Sardenya podeu consultar alguns enllaços com la pàgina de la Regió Autònoma, l'Associació pro-llengua Sotziu Limba Sarda i l'Associació cultural I Sardi. També hi ha alguns diaris digitals, com per exemple La Nuova Sardegna, L'altra voce i Tempus Nostru, en sard.