8 de febrer del 2010

Morrets de bè

Alexis, ahir els tiets boletaires
van plegar un munt de "Morrets de bè"
que és com en diem a Salomó dels "Fredolics".
Haurem de fer un suquet perquè tots els poguem provar, no?
Mira, també he trobat aquestes receptes,
que penso han de ser molt bones:
AMANIDA DE FREDOLICS
Ingredients per a 2 persones: 1 escarola (o una part si és molt gran), 150 grams de fredolics frescos o adobats en vinagre, 3 alls, 2 talls de cansalada viada magra de tall prim, 8 ametlles torrades partides, un pols de sal, oli i vinagre.
Temps: 15m.
Netejarem l'escarola i la posarem a la plata, tallada, una mica amuntegada i lleugerament amanida amb sal. En una paella amb oli hi tirarem, per aquest ordre i per a fregir-ho: els alls, la cansalada i els fredolics trossejats (els bolets prèviament nets i escorreguts). Quasi al final de la cocció hi tirarem les ametlles. Quan estigui tot fregit ho escamparem amb l'ajut d'una cullera pel damunt de l'escarola. Si els fredolics són avinagrats haurem d'anar en compte, al completar l'amanida, de no excedir-nos amb el vinagre.

OUS REMENATS AMB BOLETS
Ingredients per a 2 persones: 3 ous, 150 grams dels bolets que més us agradin, oli, pebre mòlt, sal; bastonets de pa integral (optatiu).]
Temps: 15m.
Netejarem els bolets com de costum i els tallarem a trossos petits. A part, en un bol, batrem els ous amb una mica de sal. Fregirem els bolets en una paella amb oli calent salpebrant-los abans de retirar-los, ben escorreguts de l’oli del fregit. En un altre recipient amb una mica d’oli net hi tirarem els ous batuts que anirem remenant amb una forquilla de fusta perquè quallin. A mig fer hi tirarem els bolets saltejats continuant l'acció anterior fins acabar la cocció, a foc més aviat baix. Ens ho menjarem abans que es refredi acompanyant-ho, si es vol, de bastonets de pa integral.

SOPA DE BOLETS FRESCOS
Ingredients per a 4 persones: 100 grams de bolets frescos -fredolics, cama-secs o rossinyols-, 1 ceba, 2 tomàquets grossos ben madurs, 2 alls tendres, 4 vasos de caldo de gallina, 8 llesquetes molt fines de pa de barra una mica sec, sal i oli.
Per a la picada: 12 ametlles crues i pelades, 1 all, 1 cullerada rasa de pa ratllat o bé 2 galetes Maria remullades en vi ranci, un polset generós de canyella, 1 branca de julivert, unes tires de safrà, una mica del caldo de gallina, sal.
Temps: 35m.
Netejarem de terra els bolets després de treure'ls-hi l'arrel i els tallarem a trossos regulars. Els fregirem amb oli i sal en una olla una mica fonda (ha de caber-hi el caldo) per a que desprenguin l'aigua i es fregeixin; un cop cuits els traurem del recipient i reservarem. Afegint una mica més d'oli a l'olla, si cal, hi fregirem la ceba i els alls tendres tallats ben petitons. Quan estiguin rossets (és imprescindible) hi afegirem els tomàquets pelats i sense llavors i la sal (compte amb ella si el caldo ja en té), deixant que es faci fins que quedi la salsa al punt. Aleshores hi incorporarem el caldo i les llesques de pa, molt poc torrades i fregades lleugerament amb all, batent-ho tot amb el batedor manual un cop estigui el pa estovat. Tot seguit hi afegirem els bolets (també el suc que hagin desprès) i la picada catalana que ja haurem preparat abans, deixant que la sopa bulli fent xup-xup al menys uns 15 minuts.
Molts petonets